Инициативата Родители+“ помага за предотвратяване на раздялата между децата и

...
 Инициативата Родители+“ помага за предотвратяване на раздялата между децата и
Коментари Харесай

375 деца от уязвими семейства са подкрепени от А1 и НАПГ за 2020

 
Инициативата „ Родители+ “ оказва помощ за попречване на раздялата сред децата и техните биологични фамилии Общият принос на А1 за идеята на приемната грижа надвишава половин милион лв. в последните 10 години А1 ще влага близо 100 000 лв. до края на 2021-а година в развиването на „ Родители+ “
 

375 деца, отглеждани от 253 родители в фамилии в риск, бяха подкрепени от и през 2020-а година посредством самодейността „ Родители+ “. Извънредното състояние, обвързвано с пандемията от COVID-19, способства за утежняване на обстановката на доста фамилии и увеличи рисковете от разлъка с децата им, което доста усили потребността от финансираната от А1 стратегия. Средствата за „ Родители+ “ са събрани посредством акция, по време на която А1 даряваше на НАПГ по 1 лев за всяко събаряне на първото по рода си приложение.

С набраните средства през 2020-а година НАПГ даде старт на програмата, в границите на която приемни родители, подготвени за обществени сътрудници, дават прочувствена поддръжка и финансова помощ на родители, чиито деца порастват в беднотия. Програмата „ Родители+ “ обгръща 14 регионални града в България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Силистра, Враца, Видин, Монтана, Пазарджик, Кърджали, Добрич, Смолян и Хасково.

„ Изминалата 2020-а година беше извънредно необикновена и провокира турбуленции във всички аспекти на живота. Радваме се, че с „ Родители+ “ успяхме да облекчим обстановката на стотици фамилии в риск и да помогнем за това да отглеждат по-добре децата си макар компликациите. До края на годината ще влагаме близо 100 000 лв., с цел да понижим заплахата от разлъка сред родните фамилии и техните деца, тъй като имаме вяра мощно в идеите, които поддържат разрастващата фамилна среда, “ разяснява Илияна Захариева, шеф „ Корпоративни връзки “ в А1 България.

„ Вярвам, че родителите би трябвало да бъдат насърчавани да са виновни и грижовни към децата си и в това е главната ни цел с развиването на програмата „ Родители+ “. Радвам се, че можем да разчитаме на нашите дългогодишни сътрудници от А1, с цел да продължим да оказваме помощ за това повече деца да имат несъмнено и умерено детство, “ сподели Мирослав Долапчиев, ръководител на Националната асоциация за приемна грижа.

В рамките на 2020-година в 73% от подкрепените от самодейността фамилии най-малко един представител е останал без работа и приходи, а междинният месечен приход на подкрепените семейства е бил 398 лв.. В близо 73% от случаите фамилиите в потребност се крепят единствено на един родител, а близо две трети (63%) от фамилиите, на които програмата е помогнала през предходната година, са многодетни – с три и повече деца. Изводите на обществените сътрудници, провеждащи „ Родители+ “, са, че главните проблеми пред биологичните фамилии в риск са неналичието на обществени умения и умения за грижа за децата, неумение за различаване на проблемите и компликациите пред децата. В допълнение към рестриктивните мерки и обществената изолираност при близо 40% от уязвимите фамилии има заплаха от принуждение.

208 от подкрепените от НАПГ и А1 деца са във възрастта от 0 до 4 години. Останалите са в учебна възраст или във възраст за навестяване на детска градина. Предоставяната поддръжка най-често е в натура, като с пари за храна са подкрепени 178 фамилии. „ Родители+ “ e подкрепила и редица фамилии със средства за облекла и обувки, като за 24 от децата те са били за специфични обувки за рехабилитация. На 77 деца – новородени и дребни деца, са закупени памперси и такъми за бебета. На 39 от тях са закупени втора ръка кошарки и кревати. По програмата „ Родители+ “ 81 от уязвимите фамилии бяха подкрепени и със възнаграждение на сметки за електричество, а на 39 родители са предоставени средства за издаването на персонални и други документи, в това число за медицински проучвания на децата за прилагане на помощ от общините.

, ориентирани към увеличение на броя на децата в България, които порастват в разрастваща фамилна среда. През последните 10 години А1 е вложила общо над половин милион лв. за идеята на приемната грижа у нас под разнообразни форми на финансиране.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР